Sahil Pansiyon
Çıralı
Yanartaş
Olimpos
Foto Album
Ulaşım

Sahil Pansiyon
...Sessiz huzurlu bir tatil için
Yanartaş
   Bir Lykya kenti olan Khimaira'da, antikçağlardan bu yana hiç sönmeden yanan ateş, bir doğal gaz kaynağının çatlaklardan yeryüzüne çıkmasıyla oluşur ve yöre halkı tarafından Yanartaş olarak adlandırılır.
Birçok kişinin ilgisini çekecek olan Yanartaş; Olympos'un 4 km kuzeyinde, Çıralı plajından dağa doğru yaklaşık 1 km uzaklıkta ve 250 metre yükseklikte yer alır. Mitolojiye göre Likya'lı Kahraman Bellerophon kanatlı atı Pegasos'un sırtında ağzından ateş püskürten canavar Kimera ile savaşmış ve onu burada öldürmüştür. Yöresel inanışa göre canavarın ağzından çıkan ateş bugün hala yanmaktadır. Kutsal alan olarak yorumlanmış olan bu yörede Romalılar ve Bizanslılardan kalma yapılar bulunur. Burada yeryüzüne çıkan doğal gaz, havanın oksijeniyle birleşerek, antik devirlerden beri yanmaktadır
English
Fiyatlar
    Ateşin çevresinde sıradan birtakım yapı kalıntıları mevcuttur. Romalıların Vulcanus adıyla tapındıkları Hephaistos, ateş tanrı, demirci tanrı ve Aphrodite'in eşi olmaktan başka, Olympos kentinin baş tanrısı idi. Olympos'ta mezarlara zarar veren kişilere kesilen ceza, çoğunlukla Hephaistos tapınağı hazinesine ödeniyordu. Hephaistos'un Olympos'taki üstün konumu, Yanartaş'ın varlığından kaynaklanıyordu. Sonsuz ateşin yakınlarında on kadar yazıt bulunmuş ancak bunlarda Hephaistos'a değinilmemektedir.  
   Homeros'a göre, Khimaira Lykia kralı Iobetes tarafından görevlendirilen Bellerophontes'in öldürdüğü, ateş soluyan bir canavardır. Bu yaratığı; önü aslan, arkası yılan, ortası keçi biçimli bir canavar olarak betimlemektedir. Homeros Khimaira'nın Lykia'nın hangi kesiminde yaşadığını bildirmemiştir, ama daha geç kaynaklar onu Ksanthos vadisinin ötesine, bölgenin batı ucundaki Kragos Dağı'na yerleştirirler. Strabon bu yörede daniz kıyısına ulaşan bir vadiye Khimaira dendiğini yazar. Khimaira adının en doğudaki Yanartaş'a aktarılması, canavarın ateş solumasından kaynaklanmış gibi gözükmektedir.
   Yanartaş'ın Mitolojik Öyküsü

Ephyra kralı Glaukos'un oğlu Hipponoes bir av partisinde kardeşi Belleros'u öldürür ve "Belleros'u yiyen" anlamına gelen Bellerophontes adını alır. Ephyra'dan sürülen Bellerophontes Argos Kralına sığınır.Kendisine sığınan bu genci öldürmeyi kendine yakıştıramayan Argos Kralı onu Likya Kralına gönderir. Likya Kralı acınacak haldeki bu genci öldürmek istemez ve onu Olimpos dağında yaşayan aslan başlı, keçi gövdeli, yılan kuyruklu ve ağzından alevler saçan canavar Khimera ile dövüşmeye gönderir. Bellerophontes Pegassos adlı kanatlı atına binerek Khimera ile dövüşmeye gider. Khimera saldırdığında Pegassos havalanır ve Bellerephontes yere inerken mızrağı ile canavarı yerin yedi kat dibine gömer. Fakat Khimera yerin altından alevler saçmaya devam eder..
Anadolu'da binlerce yıldan beri anlatıla gelen ve Homeros' un bize bu şekilde aktardığı efsaneye göre bugün hala yanan alevler Khimera'nın yerin yedi kat dibinden fışkıran alevleridir.
Bellerophontes'in zaferini kutlamak amacıyla Olimpos'da bir yarış düzenlenir. Atletler Khimera kutsal ateşiyle meşalelerini tutuşturarak Olimpos kentine koşarlar. Böylece daha sonraları değişik spor dallarının eklendiği ve birkaç gün süren Olimpiyat Oyunlarının Anadolu'daki ilk örneği gerçekleşmiş olur. Günümüzde yakılan Olimpiyat meşalesi Khimera'nın sönmeyen ateşinin sembolik bir ifadesidir.

  Çıralı’nın içinden ören yerine kadar arabanızla gidebileceğiniz çoğu asfalt düzgün bir yol olup, arabanızı ören girişinde park edip yürüyerek yaklaşık 20 dakikada Yanartaş’ a ulaşabilirsiniz. Ormanlık bir yamaçta içinde bitkilerden neredeyse tamamen yoksun kalmış yaklaşık 50 metre karelik bir alanda kayalar arasından ateşler çıkmaktadır. Eskiden daha güçlü olan ateş, zamanla küçük ama çok sayıda aleve dönüşmüştür. Gündüz saatlerinde belli belirsiz olan alevleri akşam saatlerinde izlemek daha etkileyici olmaktadır. Uygun şartlarda geceleri denizden de izlenebilmektedir. Ateş, suyla veya üzerine taş ve toprak atılarak söndürülebilir. Fakat 10-15 dakika sonra kendiliğinden tekrar alev alıyor
Copyright © 2007 by
"İlhan Yavuz"
All Rights reserved
ilhanyavuz@sahilpansiyon.org